Jump to content
NotebookTalk

M17x R2 audio issues with GTX 770m


Recommended Posts

Working more on the M17x R2, I recently attempted a GPU upgrade from 660m > 770m. The 770 is much stronger and actually fits the heatsink. It cools itself well and native fan curve seem so to work. However, unless I disable HD audio in bios, the laptop screen ends up locked at one color immediately after windows boot. While disabling audio completely fixes this, I need the audio to work. Anyone have any ideas? I've considered a USB audio card, but I only want to try one If I know I can't get the internal one running, as well as I know that that will actually work.

OWNED:

14 R1 - 4710MQ @ 3.6 Ghz, hd 4600, 12gb DDR3L 1600 Mhz

JANKTOP IV Mini-ITX Laptop - R5 2600X, 16gb DDR4 3000 Mhz, RX 5700 XT - (ONGOING)

Under my wing:

15 R3 - GTX 1060 6gb, i7 7700HQ, 16gb DDR4

17 R4 - RX 470 8gb i7 6700HQ, 16gb DDR4

M17x R4 - 3630QM, Quadro P4000, 16gb DDR3L 1600 Mhz 

M17x R2 - i7 920XM @ 3.4 Ghz, GTX 770m 2gb, 16gb DDR3

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

UPDATE:
I figured out exactly what causes the issue, the 7-800 series cards use a wierd "hybrid vbios" That causes them to take up extra/different pcie lanes. Unfortunately, the sound card occupies one of those pcie lanes, so if both components are running at the same time they CAN NOT coexist. However, a cheap express card sound card I got on Ebay for $30 USD allows sound to be restored, while driving the 770m, which is also cooled properly in the R2 chassis without a shim.

OWNED:

14 R1 - 4710MQ @ 3.6 Ghz, hd 4600, 12gb DDR3L 1600 Mhz

JANKTOP IV Mini-ITX Laptop - R5 2600X, 16gb DDR4 3000 Mhz, RX 5700 XT - (ONGOING)

Under my wing:

15 R3 - GTX 1060 6gb, i7 7700HQ, 16gb DDR4

17 R4 - RX 470 8gb i7 6700HQ, 16gb DDR4

M17x R4 - 3630QM, Quadro P4000, 16gb DDR3L 1600 Mhz 

M17x R2 - i7 920XM @ 3.4 Ghz, GTX 770m 2gb, 16gb DDR3

Link to comment
Share on other sites

On 6/14/2022 at 10:25 AM, StripeySnake said:

UPDATE:
I figured out exactly what causes the issue, the 7-800 series cards use a wierd "hybrid vbios" That causes them to take up extra/different pcie lanes. Unfortunately, the sound card occupies one of those pcie lanes, so if both components are running at the same time they CAN NOT coexist. However, a cheap express card sound card I got on Ebay for $30 USD allows sound to be restored, while driving the 770m, which is also cooled properly in the R2 chassis without a shim.

I think there was a post on NBR that talked about drivers without IRQ issues. Idk where it went, somewhere on the archive. It may help solve these sound issues. 

Alienware Area-51M : Intel Core i9-9900K @ 5.3Ghz    | nVidia GeForce RTX 2080    | AX210 | Samsung 970 Evo+ 
Alienware X14 R1 :       Intel Core i7 12700H 12th-Gen   | nVidia GeForce RTX 3060    | AX411 | SK Hynix 2TB PCIe4 
Alienware M18x R2 :    Intel Core i7 3920XM @ 4.7Ghz | nVidia Quadro RTX 3000     | AX210 | Samsung 980 PRO   
Alienware 18 R1 :          Intel Core i7 4930MX @ 4.0Ghz | nVidia Quadro RTX 3000     | AX210 | SK Hynix 1TB NVMe 
Clevo X170SM-G:         Intel Core i7 10700K @ Stock     | nVidia GeForce RTX 2070S | AX210 | 256GB+2x512GB 


CS Studios YouTube: https://www.youtube.com/c/CSStudiosYT 

Link to comment
Share on other sites

There was a fix on TechInferno for this issue with the M17x R3. There were a number of steps to do in the right order to get it working again

 

Can't seem to find the thread right now

Alienware M18x R2 - i7-3920XM - GTX 970M - 16GB 1866Mhz DDR3L - Samsung 970 Evo with MXM to NVMe Adapter - Custom Delft Blue

Alienware M18x R2 - i7-3840QM - GTX 680M - 16GB 1600Mhz - Custom Yellow     Alienware M17x R3 - i7-2760QM - GTX 580M - 16GB 1600Mhz DDR3

Alienware M17x R2 - i7-720MQ - GTX 460M - 8GB 1600Mhz DDR3 - 1920x1200 RGBLED   Alienware X51 - i7-3770 - NO GPU - 16GB 1600Mhz DDR3

Alienware Area 51 ALX - i7-975 Extreme - GTX 980 - 16GB 1600Mhz DDR3   Alienware Aurora R2 - i7-3770K - GTX 670FTW - 16GB 1600Mhz DDR3 

Alienware Aurora R4 ALX - i7-3930K - GTX 1060 - 16GB 1600Mhz DDR3        Alienware Aurora R4 ALX - i7-3930K - GTX 670FTW - 16GB 1600Mhz DDR3

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Terms of Use