Jump to content
NotebookTalk

alienware 18 not powering on !


i.bakar
 Share

Recommended Posts

well i did something very stupid yesterday , i opened the screen cable from the screen side while the laptop was on and small part of the connector got de-attached and when i tried to attached i think it shorted something so the laptop went off ...

i immediately removed the power adapter from the laptop and then opened the back and remover the battery . and the motherboard small lithium battery as well. 

after a few minutes i connected the power to it and try to start the laptop put no signs of life !!!

here is the steps i toke to diagnose the issue :

- i disassembled the full laptop and removed the both gpus, the processor, all the 4 ram slots to see if any of them is causing the short  , then connected the power button cable and tried to start ( nothing )

- i checked the power adapter to see if the green pulp is going off when its connected to the laptop but its stays on ! (which means to me there is no short )

- i conneted every thing back together and connected the power adapter to the laptop to see if any of the internal components will short the circuit  but the green light stayed on ! (which means to me there is no short also)

- i tried to do the static drain ( remove all power and batteries and push the power button for a minute ) but nothing happened !

- i thought maybe the poer button went bad so i got a multimeter and i checked the connection between the button and the motherboard while the button is pressed and released but its working fine. 

NOTE : when i say nothing is happening i mean literally nothin ( no lights no fan start no any signs of life!

any idea or suspicions from anyone is highly appreciated 

thanks  

Alienware M18X R1, i7 2960XM @ 4.4Ghz, Nvidia GTX 880M SLI , 32GB RAM , samsung 840pro + samsung 860evo ( THE BEST I EVER HAVE)

Alienware Area-51M R1, i9 9900K @ 4.6Ghz, Nvidia RTX 2080, 64GB RAM, samsung 980 Pro( LOVELY MACHINE WITH BAD BIOS )

Alienware 18 , I7 4930MX @ 4.2Ghz , GTX 980M SLI, 32GB RAM ( MAY REST IN PEACE)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 6/6/2022 at 12:11 PM, i.bakar said:

well i did something very stupid yesterday , i opened the screen cable from the screen side while the laptop was on and small part of the connector got de-attached and when i tried to attached i think it shorted something so the laptop went off ...

i immediately removed the power adapter from the laptop and then opened the back and remover the battery . and the motherboard small lithium battery as well. 

after a few minutes i connected the power to it and try to start the laptop put no signs of life !!!

here is the steps i toke to diagnose the issue :

- i disassembled the full laptop and removed the both gpus, the processor, all the 4 ram slots to see if any of them is causing the short  , then connected the power button cable and tried to start ( nothing )

- i checked the power adapter to see if the green pulp is going off when its connected to the laptop but its stays on ! (which means to me there is no short )

- i conneted every thing back together and connected the power adapter to the laptop to see if any of the internal components will short the circuit  but the green light stayed on ! (which means to me there is no short also)

- i tried to do the static drain ( remove all power and batteries and push the power button for a minute ) but nothing happened !

- i thought maybe the poer button went bad so i got a multimeter and i checked the connection between the button and the motherboard while the button is pressed and released but its working fine. 

NOTE : when i say nothing is happening i mean literally nothin ( no lights no fan start no any signs of life!

any idea or suspicions from anyone is highly appreciated 

thanks  

try to turn on without connecting the cable to the motherboard, that will let you know if the problem lies in the motherboard or the screen, if it does not cause damage, it is most likely that you have damaged the motherboard

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, TruenoG7 said:

try to turn on without connecting the cable to the motherboard, that will let you know if the problem lies in the motherboard or the screen, if it does not cause damage, it is most likely that you have damaged the motherboard

i did try to turn on without the screen, both GPUs, processor, ram and hard drive incase any of them is coursing short  but not a sound. 

 

Alienware M18X R1, i7 2960XM @ 4.4Ghz, Nvidia GTX 880M SLI , 32GB RAM , samsung 840pro + samsung 860evo ( THE BEST I EVER HAVE)

Alienware Area-51M R1, i9 9900K @ 4.6Ghz, Nvidia RTX 2080, 64GB RAM, samsung 980 Pro( LOVELY MACHINE WITH BAD BIOS )

Alienware 18 , I7 4930MX @ 4.2Ghz , GTX 980M SLI, 32GB RAM ( MAY REST IN PEACE)

 

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, rocas said:

I don't know this laptop. but it seems motherboard problem.

Maybe insert photos of the detached and damaged connector.

To make our experts understand better 🙂

this is the screen connector from the screen side , that is the one i shorted

20220615_161004.jpg

20220615_161000.jpg

Alienware M18X R1, i7 2960XM @ 4.4Ghz, Nvidia GTX 880M SLI , 32GB RAM , samsung 840pro + samsung 860evo ( THE BEST I EVER HAVE)

Alienware Area-51M R1, i9 9900K @ 4.6Ghz, Nvidia RTX 2080, 64GB RAM, samsung 980 Pro( LOVELY MACHINE WITH BAD BIOS )

Alienware 18 , I7 4930MX @ 4.2Ghz , GTX 980M SLI, 32GB RAM ( MAY REST IN PEACE)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Terms of Use