Jump to content
NotebookTalk

Noticed a strange issue with NVIDIA control panel


Azther

Recommended Posts

not sure when this issue arose since i dont often venture into nvidia control panel, but it refuses to open on LTSC 2021. Tried the standard non DCH drivers but that just causes the right click context on the desktop to hang indefinately and not open at all. gaming works fine it seems, however id like for the control panel to be functional if i ever need to change anything lol

Alienware M18X R2 | Nebula Red | i7 3740QM [OC'd to 4Ghz] | 32GB RAM | NVIDIA Quadro P4000 | 75hz OC'd Display |

MXM to NVMe Adapter with Samsung 970 Evo Plus 2TB

Alienware 17 R4 | i7 6700HQ | 16GB RAM | GTX 1070 | 100hz OC'd LG 1080p Display

Alienware M18X R1 | Space Black | i7 2960XM | 16GB RAM | GTX 780M

 
Link to comment
Share on other sites

I have this issue sometimes.

  • Kill any instance of nvcplui.exe.
  • Restart service "NVIDIA Display Container LS".
  • It will normally open after that (but it is very slow to do so).

I'm also using LTSC 2021 but I have had this issue on-and-off even on regular Windows 10.  (Also, using DCH drivers.)

  • Thumb Up 1

Apple MacBook Pro 16-inch, 2023 (personal) • Dell Precision 7560 (work) • Full specs in spoiler block below
Info posts (Dell) — Dell Precision key postsDell driver RSS feeds • Dell Fan Management — override fan behavior
Info posts (Windows) — Turbo boost toggle • The problem with Windows 11 • About Windows 10 LTSC

Spoiler

Apple MacBook Pro 16-inch, 2023 (personal)

  • M2 Max
    • 4 efficiency cores
    • 8 performance cores
    • 38-core Apple GPU
  • 96GB LPDDR5-6400
  • 8TB SSD
  • macOS 14 "Sonoma"
  • 16.2" 3456×2234 120 Hz mini-LED VRR display
  • Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.3
  • 99.6Wh battery
  • 1080p webcam
  • Fingerprint reader

Also — iPhone 12 Pro 512GB, Apple Watch Series 8

 

Dell Precision 7560 (work)

  • Intel Xeon W-11955M ("Tiger Lake")
    • 8×2.6 GHz base, 5.0 GHz turbo, hyperthreading ("Willow Cove")
  • 64GB DDR4-3200 ECC
  • NVIDIA RTX A2000 4GB
  • Storage:
    • 512GB system drive (Micron 2300)
    • 4TB additional storage (Sabrent Rocket Q4)
  • Windows 10 Enterprise LTSC 2021
  • 15.6" 3940×2160 IPS display
  • Intel Wi-Fi AX210 (Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.3)
  • 95Wh battery
  • 720p IR webcam
  • Fingerprint reader

 

Previous

  • Dell Precision 7770, 7530, 7510, M4800, M6700
  • Dell Latitude E6520
  • Dell Inspiron 1720, 5150
  • Dell Latitude CPi
Link to comment
Share on other sites

just tried that, in task manager Nvidia control panel shows up but closes a few seconds after. i thought windows blinds or the chris titus tweaks were at fault but at this point im at a loss.

Alienware M18X R2 | Nebula Red | i7 3740QM [OC'd to 4Ghz] | 32GB RAM | NVIDIA Quadro P4000 | 75hz OC'd Display |

MXM to NVMe Adapter with Samsung 970 Evo Plus 2TB

Alienware 17 R4 | i7 6700HQ | 16GB RAM | GTX 1070 | 100hz OC'd LG 1080p Display

Alienware M18X R1 | Space Black | i7 2960XM | 16GB RAM | GTX 780M

 
Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, Azther said:

just tried that, in task manager Nvidia control panel shows up but closes a few seconds after. i thought windows blinds or the chris titus tweaks were at fault but at this point im at a loss.

Go in to C:\Program Files\WindowsApps\NVIDIACorp.NVIDIAControlPanel_8.1.962.0_x64__56jybvy8sckqj   and pin "nvcplui.exe" to start or just click it open. If it is the same problem I had It might be a corrupted driver. A clean install might fixit or it was a windows update. I had a problem like that on my other install of windows on another drive but not sure if I fixed it. bUT PINNED TO START OR TASKBAR made it work

Clevo P870DM3-G i9-9900k-32.0GB 2667mhz-RTX3080+GTX1080

Alienware M18x R2 i7-3920xm-32GB DDR3-RTX 3000 

Alienware M17x R4 i7-3940XM-16GB DDR3-RTX 3000

Alienware M17x R4 i7-3940XM 20GB DDR3-P4000 120hz 3D

Precision m6700 i7-3840QM-16GB DDR3-GTX 970M 
Precision m4700 i7-3740QM-16GB DDR3-T2000M

GOBOXX SLM  G2721-i7-10875H RTX 3000-32GB ddr4

 

Link to comment
Share on other sites

now discovered another issue, heaven benchmark causes dxgmms1.sys BSOD >.> should of stayed on LTSC 2019 lol

Alienware M18X R2 | Nebula Red | i7 3740QM [OC'd to 4Ghz] | 32GB RAM | NVIDIA Quadro P4000 | 75hz OC'd Display |

MXM to NVMe Adapter with Samsung 970 Evo Plus 2TB

Alienware 17 R4 | i7 6700HQ | 16GB RAM | GTX 1070 | 100hz OC'd LG 1080p Display

Alienware M18X R1 | Space Black | i7 2960XM | 16GB RAM | GTX 780M

 
Link to comment
Share on other sites

well ive solved the BSOD issue, i restored my system with a backup image. control panel still doesnt open but least the system is running fine now, when i can be bothered ill use one of my other laptops to make a preconfigured 2019 image i can deploy to multiple systems. that way i can choose to either use LTSC 2019 or upgrade to 2021

Alienware M18X R2 | Nebula Red | i7 3740QM [OC'd to 4Ghz] | 32GB RAM | NVIDIA Quadro P4000 | 75hz OC'd Display |

MXM to NVMe Adapter with Samsung 970 Evo Plus 2TB

Alienware 17 R4 | i7 6700HQ | 16GB RAM | GTX 1070 | 100hz OC'd LG 1080p Display

Alienware M18X R1 | Space Black | i7 2960XM | 16GB RAM | GTX 780M

 
Link to comment
Share on other sites

Interesting. I've never encountered this at all. Is this on a laptop using a mobile driver or desktop computer? Neither one of my desktops experience this issue with Windows 7, Windows 10 LTSC 2019, Windows 10 LTSC 2021 or Winduhz 11. Most of the installations are non-DCH drivers. Is the affected system hybrid graphic or exclusively NVIDIA GPU? (It could be something with the Intel iGPU driver or hybrid graphics causing the issue.)

Wraith // Z790 Apex | 14900KF | 4090 Suprim X+Byksi Block | 48GB DDR5-8600 | Toughpower GF3 1650W | MO-RA3 360 | Hailea HC-500A || O11D XL EVO
Banshee // Z790 Apex Encore | 13900KS | 4090 Gaming OC+Alphacool Block | 48GB DDR5-8600 | RM1200x SHIFT | XT45 1080 Nova || Dark Base Pro 901
Munchkin // Z790i Edge | 14900KF | Arc A770 Phantom Gaming OC | 48GB DDR5-8200 | GameMax 850W | EK Nucleus CR360 Dark || Prime AP201 
Half-Breed // Dell Precision 7720 | BGA CPU Filth+MXM Quadro P5000 | Sub-$500 Grade A Refurb || Nothing to Write Home About  

 Mr. Fox YouTube Channel | Mr. Fox @ HWBOT

The average response time for a 911 call is 10 minutes. The response time of a .357 is 1400 feet per second. 

Link to comment
Share on other sites

its my frankenstein m18x R2 with the quadro p4000, the same installation has been thru a couple inplace upgrades over time and some chris titus tweaking. its also kept up to date via windows update (including the optional preview updates), which may have caused some fuckery to occur. the driver im using is 511.79 DCH, i did try to DDU and update to the current 516.25 DCH driver but thats when BSOD started occuring when opening the Epic launcher or heaven benchmark. The newer driver also had the non opening control panel issue

Alienware M18X R2 | Nebula Red | i7 3740QM [OC'd to 4Ghz] | 32GB RAM | NVIDIA Quadro P4000 | 75hz OC'd Display |

MXM to NVMe Adapter with Samsung 970 Evo Plus 2TB

Alienware 17 R4 | i7 6700HQ | 16GB RAM | GTX 1070 | 100hz OC'd LG 1080p Display

Alienware M18X R1 | Space Black | i7 2960XM | 16GB RAM | GTX 780M

 
Link to comment
Share on other sites

After doing a complete fresh install everything is working perfectly now, even with the latest 516.25 DCH quadro driver. Now im hesitant to run windows update lol

Alienware M18X R2 | Nebula Red | i7 3740QM [OC'd to 4Ghz] | 32GB RAM | NVIDIA Quadro P4000 | 75hz OC'd Display |

MXM to NVMe Adapter with Samsung 970 Evo Plus 2TB

Alienware 17 R4 | i7 6700HQ | 16GB RAM | GTX 1070 | 100hz OC'd LG 1080p Display

Alienware M18X R1 | Space Black | i7 2960XM | 16GB RAM | GTX 780M

 
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Azther said:

After doing a complete fresh install everything is working perfectly now, even with the latest 516.25 DCH quadro driver. Now im hesitant to run windows update lol

I still get this, its on the same pc, m18xr2 but on my 1st ssd of win 10 21H2 the 2nd ssd, same 21H2 no problem

2022-06-16_085315.png

Clevo P870DM3-G i9-9900k-32.0GB 2667mhz-RTX3080+GTX1080

Alienware M18x R2 i7-3920xm-32GB DDR3-RTX 3000 

Alienware M17x R4 i7-3940XM-16GB DDR3-RTX 3000

Alienware M17x R4 i7-3940XM 20GB DDR3-P4000 120hz 3D

Precision m6700 i7-3840QM-16GB DDR3-GTX 970M 
Precision m4700 i7-3740QM-16GB DDR3-T2000M

GOBOXX SLM  G2721-i7-10875H RTX 3000-32GB ddr4

 

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, aldarxt said:

I still get this, its on the same pc, m18xr2 but on my 1st ssd of win 10 21H2 the 2nd ssd, same 21H2 no problem

2022-06-16_085315.png

yeah ive never had that issue, im guessing either a combination of the chris titus tweaks or a bad windows update/multiple inplace upgrades might of broken something in my case. im just gonna run the system vanilla with GPO tweaks in place for now to see how things go (well vanilla in terms of updates/tweaks, still have it looking like vista currently)

Alienware M18X R2 | Nebula Red | i7 3740QM [OC'd to 4Ghz] | 32GB RAM | NVIDIA Quadro P4000 | 75hz OC'd Display |

MXM to NVMe Adapter with Samsung 970 Evo Plus 2TB

Alienware 17 R4 | i7 6700HQ | 16GB RAM | GTX 1070 | 100hz OC'd LG 1080p Display

Alienware M18X R1 | Space Black | i7 2960XM | 16GB RAM | GTX 780M

 
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Azther said:

yeah ive never had that issue, im guessing either a combination of the chris titus tweaks or a bad windows update/multiple inplace upgrades might of broken something in my case. im just gonna run the system vanilla with GPO tweaks in place for now to see how things go (well vanilla in terms of updates/tweaks, still have it looking like vista currently)

I am about to do DDU and update to 516.25, will report back!

  • Thumb Up 1

Clevo P870DM3-G i9-9900k-32.0GB 2667mhz-RTX3080+GTX1080

Alienware M18x R2 i7-3920xm-32GB DDR3-RTX 3000 

Alienware M17x R4 i7-3940XM-16GB DDR3-RTX 3000

Alienware M17x R4 i7-3940XM 20GB DDR3-P4000 120hz 3D

Precision m6700 i7-3840QM-16GB DDR3-GTX 970M 
Precision m4700 i7-3740QM-16GB DDR3-T2000M

GOBOXX SLM  G2721-i7-10875H RTX 3000-32GB ddr4

 

Link to comment
Share on other sites

I did notice something different regarding this driver too, that ECC State option. Could of sworn that wasnt there with my 511 drivers.

 

1512218580_51625GPU.thumb.png.35b2ee61710337abbf6a96fd811a11d1.png

Alienware M18X R2 | Nebula Red | i7 3740QM [OC'd to 4Ghz] | 32GB RAM | NVIDIA Quadro P4000 | 75hz OC'd Display |

MXM to NVMe Adapter with Samsung 970 Evo Plus 2TB

Alienware 17 R4 | i7 6700HQ | 16GB RAM | GTX 1070 | 100hz OC'd LG 1080p Display

Alienware M18X R1 | Space Black | i7 2960XM | 16GB RAM | GTX 780M

 
Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Azther said:

I did notice something different regarding this driver too, that ECC State option. Could of sworn that wasnt there with my 511 drivers.

 

1512218580_51625GPU.thumb.png.35b2ee61710337abbf6a96fd811a11d1.png

I think that started in 512, because I was looking for it to get the extra memory out of it by disabling it. Dont know if there is any performance loss but it is supposed to help in studio application accuracy or something like that I  dont do, I just want Max Performance even if it trips LOL

Clevo P870DM3-G i9-9900k-32.0GB 2667mhz-RTX3080+GTX1080

Alienware M18x R2 i7-3920xm-32GB DDR3-RTX 3000 

Alienware M17x R4 i7-3940XM-16GB DDR3-RTX 3000

Alienware M17x R4 i7-3940XM 20GB DDR3-P4000 120hz 3D

Precision m6700 i7-3840QM-16GB DDR3-GTX 970M 
Precision m4700 i7-3740QM-16GB DDR3-T2000M

GOBOXX SLM  G2721-i7-10875H RTX 3000-32GB ddr4

 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, aldarxt said:

I think that started in 512, because I was looking for it to get the extra memory out of it by disabling it. Dont know if there is any performance loss but it is supposed to help in studio application accuracy or something like that I  dont do, I just want Max Performance even if it trips LOL

yeah its turned off by default so i just left it alone, was just surprised to see it there. Good to know tho for future reference

Alienware M18X R2 | Nebula Red | i7 3740QM [OC'd to 4Ghz] | 32GB RAM | NVIDIA Quadro P4000 | 75hz OC'd Display |

MXM to NVMe Adapter with Samsung 970 Evo Plus 2TB

Alienware 17 R4 | i7 6700HQ | 16GB RAM | GTX 1070 | 100hz OC'd LG 1080p Display

Alienware M18X R1 | Space Black | i7 2960XM | 16GB RAM | GTX 780M

 
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Azther said:

yeah its turned off by default so i just left it alone, was just surprised to see it there. Good to know tho for future reference

Thats strange, when I first encountered it it was on, so I unchecked it and needed to restart, and its been off ever since

And that was on both my m18x and m17x

Clevo P870DM3-G i9-9900k-32.0GB 2667mhz-RTX3080+GTX1080

Alienware M18x R2 i7-3920xm-32GB DDR3-RTX 3000 

Alienware M17x R4 i7-3940XM-16GB DDR3-RTX 3000

Alienware M17x R4 i7-3940XM 20GB DDR3-P4000 120hz 3D

Precision m6700 i7-3840QM-16GB DDR3-GTX 970M 
Precision m4700 i7-3740QM-16GB DDR3-T2000M

GOBOXX SLM  G2721-i7-10875H RTX 3000-32GB ddr4

 

Link to comment
Share on other sites

So I updated Nvidia drivers to latest Quadro and win 10 21H2 latest update and Nvidia Control Panel App not opening the panel bit the shortcut I pinned to start works just fine. This is only happening on one install of win 10 on the first SSD. The 2nd install on the 2nd SSD works just fine

Clevo P870DM3-G i9-9900k-32.0GB 2667mhz-RTX3080+GTX1080

Alienware M18x R2 i7-3920xm-32GB DDR3-RTX 3000 

Alienware M17x R4 i7-3940XM-16GB DDR3-RTX 3000

Alienware M17x R4 i7-3940XM 20GB DDR3-P4000 120hz 3D

Precision m6700 i7-3840QM-16GB DDR3-GTX 970M 
Precision m4700 i7-3740QM-16GB DDR3-T2000M

GOBOXX SLM  G2721-i7-10875H RTX 3000-32GB ddr4

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, aldarxt said:

So I updated Nvidia drivers to latest Quadro and win 10 21H2 latest update and Nvidia Control Panel App not opening the panel bit the shortcut I pinned to start works just fine. This is only happening on one install of win 10 on the first SSD. The 2nd install on the 2nd SSD works just fine

thats strange, kinda makes me hesitant to do windows update in all honesty lol. Maybe i should follow @Mr. Fox example

 

 

 

  • Thumb Up 1

Alienware M18X R2 | Nebula Red | i7 3740QM [OC'd to 4Ghz] | 32GB RAM | NVIDIA Quadro P4000 | 75hz OC'd Display |

MXM to NVMe Adapter with Samsung 970 Evo Plus 2TB

Alienware 17 R4 | i7 6700HQ | 16GB RAM | GTX 1070 | 100hz OC'd LG 1080p Display

Alienware M18X R1 | Space Black | i7 2960XM | 16GB RAM | GTX 780M

 
Link to comment
Share on other sites

I dont think its a windows update issue. This started after swapping cards, gtx 1080 mxm to quadro P4000 mxm back and forth and getting impatient after trying so many driver installs and the 1080 kept failing. This was also trying to work it on 2 seperate win 10 installs on 2 seperate SSDs in the m18xr2 and then going to the m17xr4 with the GTX 1080 failing there to. Besides I just read on this forum "2022 LG Gram 16/17 announced" some great news @RS4 quote

"Nope, still using Windows 10. There are no benefits of using Windows 11 for my use case instead there are regressions. I am also liking the fact that Windows 10 is limited to just security updates with no more big feature updates which break things."

 

This is enough to have a BIG Celebration, in fact there should be a Parade!!!

Besides the first install on m18xr2 is not my daily driver, the 2nd is so I dont have to deal with the Nvidia control panel problem much. I keep the other install as a fallback in case of windows update issues causing HAVOK

  • Thumb Up 1

Clevo P870DM3-G i9-9900k-32.0GB 2667mhz-RTX3080+GTX1080

Alienware M18x R2 i7-3920xm-32GB DDR3-RTX 3000 

Alienware M17x R4 i7-3940XM-16GB DDR3-RTX 3000

Alienware M17x R4 i7-3940XM 20GB DDR3-P4000 120hz 3D

Precision m6700 i7-3840QM-16GB DDR3-GTX 970M 
Precision m4700 i7-3740QM-16GB DDR3-T2000M

GOBOXX SLM  G2721-i7-10875H RTX 3000-32GB ddr4

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, aldarxt said:

I dont think its a windows update issue. This started after swapping cards, gtx 1080 mxm to quadro P4000 mxm back and forth and getting impatient after trying so many driver installs and the 1080 kept failing. This was also trying to work it on 2 seperate win 10 installs on 2 seperate SSDs in the m18xr2 and then going to the m17xr4 with the GTX 1080 failing there to. Besides I just read on this forum "2022 LG Gram 16/17 announced" some great news @RS4 quote

"Nope, still using Windows 10. There are no benefits of using Windows 11 for my use case instead there are regressions. I am also liking the fact that Windows 10 is limited to just security updates with no more big feature updates which break things."

 

This is enough to have a BIG Celebration, in fact there should be a Parade!!!

Besides the first install on m18xr2 is not my daily driver, the 2nd is so I dont have to deal with the Nvidia control panel problem much. I keep the other install as a fallback in case of windows update issues causing HAVOK

Can confirm windows update wasnt the issue, just ran it and its fully up to date and control panel opens normally, how bizarre lol

Alienware M18X R2 | Nebula Red | i7 3740QM [OC'd to 4Ghz] | 32GB RAM | NVIDIA Quadro P4000 | 75hz OC'd Display |

MXM to NVMe Adapter with Samsung 970 Evo Plus 2TB

Alienware 17 R4 | i7 6700HQ | 16GB RAM | GTX 1070 | 100hz OC'd LG 1080p Display

Alienware M18X R1 | Space Black | i7 2960XM | 16GB RAM | GTX 780M

 
Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Azther said:

Can confirm windows update wasnt the issue, just ran it and its fully up to date and control panel opens normally, how bizarre lol

Glad to hear it, helps with narrowing it down

Clevo P870DM3-G i9-9900k-32.0GB 2667mhz-RTX3080+GTX1080

Alienware M18x R2 i7-3920xm-32GB DDR3-RTX 3000 

Alienware M17x R4 i7-3940XM-16GB DDR3-RTX 3000

Alienware M17x R4 i7-3940XM 20GB DDR3-P4000 120hz 3D

Precision m6700 i7-3840QM-16GB DDR3-GTX 970M 
Precision m4700 i7-3740QM-16GB DDR3-T2000M

GOBOXX SLM  G2721-i7-10875H RTX 3000-32GB ddr4

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Terms of Use