Jump to content
NotebookTalk

Windows 11 on the m18x r2


Azther
 Share

Recommended Posts

Just thought id make this post as abit of a heads up for anyone wanting to run win11 on the old m18x r2. I upgraded from LTSC to standard enterprise to test out and whatever graphical app or game i tried to run resulted in a dxgmms1.sys BSOD (was repeatable with the epic games launcher and heaven benchmark). Turns out this is due to a setting called Hardware-accelerated GPU scheduling, which is on by default in windows 11 but not 10. Once this is turned off everything runs perfectly fine, ive attached some screenshots of where the setting is:

 

unknown_2.png.1c16705be629d930df73508c33ee4567.png

unknown.png.7343a708ceb94b3b5613b488bae059fc.png

 

Hopefully this helps others, im assuming this isnt just exclusive to the enterprise edition but also affects other editions too.

  • Thumb Up 2
  • Thanks 1

Alienware M18X R2 | Nebula Red | i7 3740QM [OC'd to 4Ghz] | 32GB RAM | NVIDIA Quadro P4000 | 75hz OC'd Display |

MXM to NVMe Adapter with Samsung 970 Evo Plus 2TB

Alienware 17 R4 | i7 6700HQ | 16GB RAM | GTX 1070 | 100hz OC'd LG 1080p Display

Alienware M18X R1 | Space Black | i7 2960XM | 16GB RAM | GTX 780M

 
Link to comment
Share on other sites

Just wanted to let everyone else know as mentioned this isn’t windows 11 exclusive. I had the option on in 10 and also had bsod. 
 

this seems to affect SG mode systems with upgrades such as 

 

M18xR2

M17xR4

AW18

AW 17 R1 

 

so if you’re getting bsods this is the first thing to check. I spent months trying to fix this before. 

  • Thumb Up 3

Alienware Area-51M : Intel Core i9-9900K @ 5.3Ghz    | nVidia GeForce RTX 2080    | AX210 | Samsung 970 Evo+ 
Alienware X14 R1 :       Intel Core i7 12700H 12th-Gen   | nVidia GeForce RTX 3060    | AX411 | SK Hynix 2TB PCIe4 
Alienware M18x R2 :    Intel Core i7 3920XM @ 4.7Ghz | nVidia Quadro RTX 3000     | AX210 | Samsung 980 PRO   
Alienware 18 R1 :          Intel Core i7 4930MX @ 4.0Ghz | nVidia Quadro RTX 3000     | AX210 | SK Hynix 1TB NVMe 
Clevo X170SM-G:         Intel Core i7 10700K @ Stock     | nVidia GeForce RTX 2070S | AX210 | 256GB+2x512GB 


CS Studios YouTube: https://www.youtube.com/c/CSStudiosYT 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, ssj92 said:

Just wanted to let everyone else know as mentioned this isn’t windows 11 exclusive. I had the option on in 10 and also had bsod. 
 

this seems to affect SG mode systems with upgrades such as 

 

M18xR2

M17xR4

AW18

AW 17 R1 

 

so if you’re getting bsods this is the first thing to check. I spent months trying to fix this before. 

ah good to know, yeah in 10 it was off by default so up until now i never had issues lol (LTSC that is, not sure about home or pro)

Alienware M18X R2 | Nebula Red | i7 3740QM [OC'd to 4Ghz] | 32GB RAM | NVIDIA Quadro P4000 | 75hz OC'd Display |

MXM to NVMe Adapter with Samsung 970 Evo Plus 2TB

Alienware 17 R4 | i7 6700HQ | 16GB RAM | GTX 1070 | 100hz OC'd LG 1080p Display

Alienware M18X R1 | Space Black | i7 2960XM | 16GB RAM | GTX 780M

 
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Terms of Use